El Sotabosc

El meu racó en català

Afegeix-me!

Busca alguna cosa!

dimecres, 2 d’abril de 2014

Ressenya literària | En nits tranquiles, de Till Lindemann


En nits tranquiles, de Till Lindemann


Posa el teu rostre
sobre un full de paper
ja es un poema
i viurà


Till Lindemann és conegut sobretot com a cantant (i lletrista) del grup Rammstein. És conegut, però, en menor mesura per escriure independentment poemes des de fa 20 anys - poemes dels quals només uns pocs s'han arribat a convertir en cannçons, però que com a poemes tenen la seva pròpia vida. El més fascinant és que poseeixen una gran força natural, moltes vegades com de manera casual, però rítmica i musicalment, els textos estan cuidadosament construïts , d'una forma críptica, irritable i vulnerable a la vegada, que estableix un diàleg íntim amb el lector.
In Stillen Nächten (En nits tranquiles) és el segon llibre de poesía escrit Till Lindemann, cantant en "Rammstein", escriptor i actor.

Com ha escrit el editor del llibre, Alexander Gorkov: "S'inclouen poemes que sonen com les nits esgarrapades pel gel", però que fins i tot queden impregnats de nostàlgia i la intimitat dels sentiments. Malgrat al so contemporani que remet a associacions immediates amb la poesia del romanticisme alemany i l'expressionisme, així com a Gottfried Benn i Bertolt Brecht, els temes giren en torn als abismes de l'existència, la fam, el desig, el cos, el dolor, el plaer, la comèdia i la tragèdia de la comunicació, la soletat i la violència.

El llibre té 160 pàgines amb poemes de Till Lindemann acompanyats per les il"lustracions en blanc i negre de Matthias Matthies.


Fitxa del llibre

Títol: In Stillen Nächten, Gedichte
Autor: Till Lindemann
Gènere: Poesia
Il·lustracions: Matthias Matthies
Editorial: Kiepenheuer & Witsch
Primera edició: 2013
Idioma: Alemany
ISBN: 978-3-462-04524-6

Till LindemannOpinió personal


Amb cap ús de la puntuació, a més d'estar escrits amb l'antiga ortografia alemana (alte deutsche Rechschreibung), Lindemann ens presenta aquesta col·leció de poemes que, al llegir-los, es crea un ambient extrany i misteriós al seu voltant.

Fidel al seu estil, els poemes de Lindemann ens recorden al romanticisme i a l'expressionisme. El fatalisme, la Sehnsucht del romanticisme alemany, el pesimisme, allò còmic i allò sexual són alguns dels temas que engloben la majoria de poemas d'aquest llibre.

L'aigua i tot el que està relacionat a ella, com per exemple els peixos, la suor o la fluidesa, són temes que apareixen molt freqüentment en la lírica de Lindemann (Sehr einsam mit Fischen, Alles ist Naß, Zur See, etc.). El foc, contràriament, fa alguna aparició esporàdica (Das Experiment). També es pot trobar un poema que tracta sobre la desviació sexual (Elegie für Marie Antoniette).
El cor també té un paper molt important en la simbologia de molts poemes, com per exemple a Nachtigall, Neuschnee, Wir Zwei, Schade, Kein Herz, Wo ist dein Herz o Das Messer.

Alguns dels poemes que personalment m'han agradat són Er und Sie (Ell i Ella), Zur See (Pel mar), Kein Herz (Cap cor), Iß das (Ménja-t'ho), Wer bist du (Qui ets?), 11 uhr 30 (Les 11 hores 30), Das Experiment (L'experimet), Amsterdam (Àmsterdam) i Alegria.

Des del meu punt de vista, aquest llibre va dirigit cap a un públic adult i de ment oberta - no se'l recomando per res del món a gent sensible i molt menys a aquells la mentialitat dels quals sigui un tant tancada.
Sens cap dubte, la millor antologia poètica que he llegit fins ara.
On comprar el llibre:

Comparteix això:    Facebook Twitter Google+

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Si no et vols perdre res

>> <<