El Sotabosc

El meu racó en català

Afegeix-me!

Busca alguna cosa!

diumenge, 21 de febrer de 2016

Tag Original | Accent Challenge en CatalàFa poc estava a Tumblr i vaig veure que una persona a qui segueixo havia publicat l'Accent Challenge en anglés. Em va semblar molt divertit i em va recordar quan jo ho vaig fer en alemany fa un parell d'anys. 

L'Accent Challenge és una mena de Tag on un ha de gravar un àudio responent a una sèrie de preguntes, a fi que qui ho escolti pugui escoltar l'accent de la persona.  

Aleshores, mentre escoltava l'àudio de la persona de Tumblr, se'm va il·luminar la bombeta i vaig decidir crear-ne un de semblant en català. 

Dins la llengua catalana hi ha nombrosos accents i dialectes, i alguns d'ells, ni tan sols els he arribat a sentir mai (per exemple, mai he sentit ningú parlar alguerés). 

Però també cal esmentar l'accent dels parlants d'altres llengües quan parlen català. Per exemple, com sona un francés o un americà parlant català? 

A més, també és una bona eina per a aquells qui estan aprenent el català, ja que el català estàndard que s'ensenya difereix bastant d'algunes varietats regionals. I potser per a un aprenent de la llengua li sembla més fàcil aprendre català nord-occidental que no pas català estàndard (molt semblant a la varietat central), per exemple.

Per tant, crec que hi ha d'haver un Accent Challenge en Català, i per això faig aquesta entrada. 

Bàsicament, algunes de les preguntes de l'Accent Challenge són les mateixes que les de l'anglés, però també n'hi ha de diferents. 

Les preguntes (i les paraules que he proposat a la tercera pregunta) les he triat per poder determinar l'accent i el dialecte del parlant. Vull dir, no són preguntes triades a la babalà, sinò que tenen una raó de ser les que són. 

Us deixo les preguntes en Scribd (perque us pugueu descarregar el PDF) i a sota, per si qualsevol cosa no podeu veure-ho en Scribd, també us les deixo escrites.

*

Accent Challenge en Català


· Digues el teu nom/nom d'usuari i el teu blog (i els de qui t'ha taggejat, si t'ha taggejat algú).

· Digues d'on ets.

· Pronuncia les següents (38) paraules (i, si vols, tradueix-les al teu dialecte):

flor, rei, adéu, llei, empenedir-se, abella, veure, tarda, esquitxar, tres, agafa, darrere, seixanta, maco, saps, platja, cor, haig, paraigües, maó, veritat, haver, impressions, xilòfon, dues, fetge, impossible, vull, punt, cella, companys, col·legi, ajudar-li, ametlla, fred, plantejament, estalviar, bojos

· Respon a les següents (8) preguntes:

- Com es diuen les sabates de fer esport?
- Com li dius als pares dels teus pares?
- Prefereixes llegir o veure la televisió?
- Com li dius a allò que té rodes i serveix per portar la compra al súper?
- Què surt quan plou i fa sol?
- Quan els plats estan bruts, què fas amb ells?
- Què dius quan alguna cosa surt com no t'esperaves?
- Quin és aquell aliment vermell del qual se'n fa el quètxup?

· Tria un llibre i llegeix un fragment qualsevol.

· Creus que tens un accent? Perquè?

· Acaba el repte dient tres paraules que vulguis.

· Opcional: Taggeja a totes les persones que vulguis a fer el repte.*I bé, espero que us agradi la idea i que si teniu ganes de fer-ho, ho feu. Això sí, si ho feu, aviseu-me per poder escoltar-ho, que tinc molta curiositat!

Per la meva part, en quant pugui, ho gravaré i ja publicaré la meva entrada!


Au, ens llegim!

Comparteix això:    Facebook Twitter Google+

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Si no et vols perdre res

>> <<